Made in SWISS

  SwitzerlandBoravak i rad u Svajcaskoj je jedan od zahtevnijh poslova koji smo uspesno obavili radeci na programu za svajcarsku firmu KAST AG u mestu Stein am Rhein nedaleko od Ciriha. Slobodno vreme (mada u Svici toga bas i nema) smo iskoristili za druzenja, turisticko razgledanje i ostale aktivnosti.

Moram naglasiti, nevidjenu ljubaznost, gostoprimstvo te u svakom pogledu neverovatnog gospodina Seada Burek i njegovu porodicu (supruga Sanda, sin Alen i snaha Lea a odskora i nasa mala Ajla) cijom zaslugom se u Svajcarskoj osecam prijatnije nego kod kuce. Ustupljena mi je vikendica na alpama (gde sam zimi pomalo vozio snowboard). Naravno obezbedili su mi svaki put docek na aerodromu, nocni zivot, a u njihovom stanu sam docekan uz skampe, rakove, kavijar i sampanjac. Ne mogu da ne spomenem i gospodina Senada Bijedica i njegovu porodicu iz Ciriha u ciju se kucu lako udje u bilo koje doba ali tesko da vas pusti da odete pre 07:00.

Posebnu zahvalnost iskazujem:
> Gospodji Munibi Kast i Gospodinu Markusu Kast
> Signore Comuzzi Galliano i Stoji – Krone Restaurant Eschenz
> Tanji i Sashi, Mirsadi …

PIC01758.JPG

Veoma kompleksan zadatak prilagodjen svajcarskom knjigovodstvenom zakonodavstvu te visokim standardima koji su pred nas postavljeni, bili su izazov ali i mogucnost za prosirenje i usavrsavanje (da ne kazem i zaradu).

Firma sa oko 130 zaposlenih radnika je imala potrebu za jedinstvenim i jednostavnim programskim resenjem evidencije o poslovanju, racunima te radnim satima zaposlenih radnika.
ZHJedan od najvecih problema koji smo imali je odvajanje zakonodavnih normi po kantonima a u sklopu iste verzije programa za obracun sati radnika. Detalji koji su za nase uslove nepojmljivi su nam zadavali dodatne poteskoce. Ukoliko niste znali, u Svajcarskoj se precizno vodi evidencija o pauzama za vreme radnog vremena , duzini pauze, pa sve to s obracunom mora procenata za ovo i ono…pakao za programera. Svi programi su morali da se salju u “poresku upravu” na proveru pre upotrebe.Poreska uprava nakon provere izdaje firmi sertfikat o ispunjavanju uslova za koriscenje.

Naravno sve smo ovo uspesno zavrsili te je program u upotrebi od 2005 godine, bez primedbi na funcionalnost i kvalitet. :).
ZHBanhof

Zahvaljujuci preporukama iz Svajcarske, uspeli smo da uspesno odradimo i neke specificne programe za pilane u BiH. Iskustvo koje smo steki ovim poslovima omogucilo nam je usavrsavanje i programa OFIX koji nudimo na domacem trzistu.

Comments are closed.